De Mooiste Geuren
Leer de lingo: De basis van geurterminologie

Leer de lingo: De basis van geurterminologie

Geplaatst door 25-01-2022 12:00 door Ferry Muts

Als het gaat om geur is er een hele nieuwe taal om te leren. Van eau de toilette tot basisnoten, er zijn heel wat termen om in gedachten te houden. Om je te helpen een expert te worden in geurterminologie, is hier een snelle gids voor de basis.

Eau de toilette (EDT) is een van de meest voorkomende termen die je tegenkomt. Het staat voor water van het toilet en verwijst naar een geurige samenstelling die meestal bestaat uit alcohol en parfum. Eau de toilette bevat meestal een kleiner percentage geurstof dan parfum, waardoor het een lichtere en meer betaalbare optie is.

Basisnoten zijn de ingrediënten die het langst op je huid blijven en zijn meestal het krachtigere deel van de geur. Veel voorkomende basisnoten zijn muskus, eikenmos, amber, sandelhout en cederhout. Meestal zijn ze sterker en langduriger dan de andere noten in de mix en geven ze diepte aan een geur.

Topnoten zijn de onmiddellijke eerste geuren die je opmerkt als je de geur voor het eerst opspuit of opdoet. Citrusvruchten of lichte, aquatische geuren zijn voorbeelden van topnoten. Ze verdampen het snelst en sommige duren maar een paar minuten voordat ze afgeven aan de middelste laag.

Middennoten zijn het hart van de geur, die het lichaam van de totale geurbeleving vormen. Dit kunnen bloemige, kruidige of kruidige geuren zijn, waarvan sommige tot drie uur duren voordat ze plaatsmaken voor de basisnoten.

Blijvende noten worden ook wel langlevende noten of fixatieven genoemd. Ze worden gebruikt om de top-, midden- en basisnoten langer te laten duren, waardoor een geur ontstaat die veel langer op je huid blijft hangen dan andere noten. Eikenmos is bijvoorbeeld een populair fixatief dat een geur diepte en persistentie geeft.

Nu je de basis van geurterminologie kent, heb je alle hulpmiddelen om de perfecte geur te kiezen. Of je nu een fan bent van bloemen, muskus, of iets daartussenin, let goed op de top-, midden-, basis- en eindnoten om je perfecte geur te vinden.